torsdag 11 juni 2009

Göteborgskravallerna i repris?

Sverige blir snart ordförande i EU!

Kommer ni ihåg vad som hände förra gången? Jag tycker att bilderna är jätteläskiga och om det inte var för att man kände igen vissa platser och att det stod på svenska på skyltarna hade jag trott att det varit någon annanstans, för sånt där händer inte i Sverige. Kravallpolis, schäfrar, bränder, förstörelse, mobbar...I Sverige knyter vi handen i fickan och uttrycker inte vårt missnöje på det här viset. Kanske borde vi ta upp handen oftare?

Vad som händer den här gången får framtiden utvisa...det är ju alltid så det är, men jag hoppas att vi kan hålla det mer städat den här gången, annars kanske vi inte får vara med och dela på den där ordförandeklubban längre (fast det är väl dit det lutar ändå om jag har förstått det rätt?) och det vore synd om det berodde på att vi i Sverige inte kunde demonstrera på ett städat sätt.

Det franska ordförandeskapet slutar med att man inte kan enas om telekompaketet och att Sarkozys lag (också kallad HADOPI-lagen) blir nedskjuten i den franska författningsdomstolen, även om regeringen inte ger sig.

Det betyder att det svenska ordförandeskappet kommer att börja med telekompaketet. Inte sant? Skönt att ha en pirat där då, inte sant? Inte minst då man inte ens verkar ha rätten att glädjas över något i mer än två minuter i den här världen, goda nyheter har kortare livslängd än datorerna vi sitter vid! Jag läste om att HADOPI-lagen var dödad tre timmar innan det kom upp att den franska regeringen tänkte bråka vidare.

Vad kan vi vänta oss av ännu ett år som ordförandeland i Sverige? Det finns ju utan tvekan en stark rörelse i landet som inte är rädda att visa sitt missnöje när regeringen får för sig att begränsa och skära i internet och medborgarnas intigriet. Därför har jag svårt att tro att detta ordförandeår skulle slippa demonstrationer om nu telekompaketet faktiskt blir första frågan på dagordningen (eller om det blir den andra, eller tredje, eller fjärde eller...). Det gäller dock bara att stanna där, att inte gå längre...framförallt om de skulle bära Piratpartiets fanor. Det finns brushuvudet och rötägg i alla grupper, men det vore en ytterst dålig grej om det urartade till kravaller även denna gång.

/Elin

2 kommentarer:

  1. Jaa, om alternativet är att knyta handen i fickan eller det där, då får vi allt hålls kvar våra små nävar innanför tyget..

    Vilka j*vla idioter det finns! Jag kan inte förstå hur man kan skada andra människor med flit, vare sig fysiskt, psykiskt eller ens ekonomiskt! Upprörande!!

    SvaraRadera
  2. Jag kikade vidare på klippet.. Varför välter folk trafikljus? Enda effekten är att skattepengar tas för att reparera. Pengar som hade kunnat gå till äldreomsorg, snörjning eller skolmat. Trafikljus är säkert dyra...

    SvaraRadera