söndag 7 juni 2009

Det olydiga valet

En ung liten förståesigpåare kallade EU-valet just för ett olydigt val, ett val då svenskarna passar på att rösta på missnöjespartier och liksom prova sig på att inte rösta på samma saker som de alltid annars röstar på.

Jag kan ju inte säga att jag inte tror han har rätt (alla valresultat än så länge har ju visat på just detta, om det inte var så hade Junilistan varit i riksdagen), men det låter väldigt roligt och gulligt att kalla ett val för olydigt. Organiserad civil olydnad. Svenskens uppror mot etablissemanget... rösta annorlunda i ett annat val. Gulligt...och lite tragiskt...

I Umeå var det 9,6 % på PP, 11,6 % på Junilistan och...5,7 % på M hehe...

/Elin

1 kommentar:

  1. Jag blev lite irriterad över det uttalandet faktiskt, om "det olydiga valet". För under hela upptakten har man, i media, avfärdat PP som ett missnöjes- och enfrågeparti som bara finniga tonåriga datanördar håller på. Och när opinionsundersökningarna pekat uppåt har man avfärtad det med att dessa finniga tonåringar ändå inte kommer orka gå och rösta.
    Och när då sen resultatet överrensstämde väldigt väl med opinionssiffrorna så upplevde jag det där uttalandet som ytterligare ett sätt att försöka avfärda de fakta som ligger inför ens ögon. Man jämförde med och intervjuade Junilistan och bestämde sig för att PP kommer gå samma väg - tyna bort om några år.
    Så det är bara att bita ihop och rösta lila i nästa val också, tills man inte längre kan förneka verkligheten.

    På tal hittade jag en intressant liten lista med uttalanden som olika auktoriteter gjort genom åren, främst om vetenskap. Briljanta uttalanden som att "telefonen har ingen användnig" och att "glödlampan är helt orealistisk". Heh, det var tom ett skivbolag som refuserade Beatles för att de "inte gillade deras sound, och gitarrband är på väg ut hsh". Det där verkar vara ett genomgående beteende, att in i det längsta försöka avfärda förändringar.

    SvaraRadera