onsdag 3 juni 2009

Den kinesiska modellen

I morgon är det 20-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. För mig och många andra som är född i slutet på 80-talet är hela massakern reducerad till den här bilden:

En ensam man mot fyra stridsvagnar och få vet vem han var eller vad som hände med honom. Den kinesiska regeringen säger inget och det skulle inte förvåna mig om de inte längre vet vad som hände med honom efter att han togs därifrån av säkerhetsvakter. Jag har ingen aning om varför studenterna protesterade på Himmelska fridens torg i juni 1989.

En kvalificerad gissning (och lite tittande på Wikipedia såklart) berättar att studenterna demonstrerade för ökad demokrati, minskad korruption och erkännande av sin egna oberoende studentrörelse. Låter som bra protestgrunder tycker jag! För att fira deras kamp och för att hedra alla som blev dödade så stänger Kina ner ett stort antal internetsidor. Allt för nationens säkerhet kan tänkas, vore ju tragiskt om något liknande skulle hända igen.

Västvärlden upprörs! Odemokratiskt, det är vad det är!

Ändå skickar musikbranschen ut hotbrev till internetleverantörer som säger att de ska ta till med hårdhandskarna om inte internetleverantörerna stänger av vissa sidor (som torrent siter och andra platser där man kan ladda hem upphovsrättskyddat material).

Börjar vi inte klyva hårstrån nu? Hur ska vi kunna bestämma vilka sidor som är okej att blockera och vilka som inte är okej att blockera? Är det mer demokratiskt om ett kommersiellt bolag, med hjälp av påtryckningar, får leverantörer att sluta leverera vissa tjänster än ifall en regering (demokratiskt tillsatt eller ej!)?

Jag tror inget europeiskt lands regering sitter och filar på hur de ska kunna bli mer lika Kina, men man ska inte kasta sten i glashus, även om det kanske bara rör sig om smågrus än så länge. Snart kommer någon råka få med en större sten och då trillar hela huset ner över oss och vi blir spetsade av glasbitar!

/Elin

4 kommentarer:

  1. Kommersiella bolag är bra. Allt som är kommersiellt är bra. Det har jag blivit indoktrinerad i. De kommersiella bolagen borde egentligen få styra hela världen. Jag gillar allt kommersiellt.

    SvaraRadera
  2. Dessutom så är ju det här snacket om att avskaffa kontanter inget annat än en gest för att ytterligare försvaga individen. "Rånskydd" pratas det om, i snyfthistorier, men vad ett verkligt konantlöst samhälle innebär talar man inte högt om. I praktiken blir det ju plötsligt omöjligt för privatpersoner att på ett effektivt sätt byta tjänser med varandra, utöver byteshandel vill säga. Till det det fakutm att varje transaktion beläggs med avgifter borde visa på vad den egentliga avsikten är.
    Och här Blir det ännu knepigare. Som vi nyligen sett exempel på så kan man även bestämma hur och till vem man får skicka pengar.

    Jag tror faktiskt inte att det handlar om att man skulle "råka få med en större sten", utan snarare ett systematiskt planerande om hur man kan smussla in en så stor sten som möjligt utan att folk märker något. och när man vant sig vid det kan man börja planera hur man får in ÄNNU större stenar.
    Det var ju redan Bodström under socialdemokratisk regering som införde allt det här med FRA och utökad buggning, och sen verkar det som samma parti låssas som det inte är deras fel. Det faktum att samtliga partier senare röstade genom de här frågorna visar ju bara på att alla verkligen är med på det.

    (nu skrev jag ganska mycket, men jag tycker du har en väldigt viktig poäng här också)

    SvaraRadera
  3. Intressant observation (om man har pluggat till en tenta oändligt antal timmar):

    DN säger; "Många bloggare och twittrare har kommenterat blockeringen och spekulationer cirkulerar om att myndigheterna vill tysta ned diskussioner om massakern på himmelska fridens torg som har 20-årsdag torsdag den 4 juni."

    om årsdagen för protesten.

    Engelska Wikipedia säger; "[...] during the protests at Beijing's Tiananmen Square on June 5, 1989."

    om mannen om ställde sig ivägen.

    Är det DN eller wiki man inte kan lita på? Eller är det så att det ena datumet är aktuella datumet i Kina och det andra det aktuella datumet i USA/Sverige?

    Hmm..

    SvaraRadera
  4. För att reda ut (och tycker du bara att det jag skriver är intressant när du har pluggat massa tenta? :'( eller är det just datumet som är intressant då?):

    På kinesiska heter "Massakern på himmelska fridens torg" "fjärde juni incidenten". När det är fjärde juni i Kina kan det på sin höjd vara 3 juni i Sverige/USA, men aldrig 5:e...så varför 5:e juni med tanksmannen?

    Stridsvagnarna försvann inte på en dag...de flesta av studenterna gjorde dock det.

    SvaraRadera