lördag 30 maj 2009

Allmänna funderingar

Jag har lånat sju böcker från internet idag. Visserligen inte från ett bibliotek utan från TPB, men det kommer i slutändan att gå på ett ut eftersom jag har för lite plats på min HD för att kunna spara det någon längre stund. Sen att jag redan har köpt hela bokserien men lämnat den i Sverige, eller att mina småsyskon har varsitt exemplar av den svenska versionen...tja, jag vet inte var för det skulle vara viktigt att nämna.

Fast annars borde jag kunna ladda ner LotR med gott samvete och spara tills jag kommer hem till mina fyra versioner av serien, men jag har ingen användning av de böckerna just nu. Om de inte vore på japanska, för det vore så tufft om min femte upplaga var på japanska.

Jag har börjat köpa Lars Winnerbäcks skivor, eller snarare, jag har fått mamma att göra det åt mig. Kommer det att göra mina tidigare nedladdningar lagliga? För då kommer jag ju teoretiskt sett ha kunnat bränna in dem själv...vilket väl fortfarande är lagligt? Till min glädje spelar han också in en ny skiva <3

Här kommer något flummigt:
En artist som gör "kristen" musik via ett "kristet" skivbolag i Nashville, Tennessee (tydligen är det en av de där amerikanska städer som de inte kan säga utan att lägga till staten), får inte släppa sin skiva (som ironsikt nog heter Stockholm Syndrome) för att den skulle vara för provokativt. Tydligen har artisten skrivit på ett helt dumt kontrakt och sedan titta på för mycket Lost för nu har han skickat ut sina fans över hela Nashville för att samla små snuttar av låtarna för att sedan lägga upp på en hemsida (som man tydligen kommer till via många klick åt alla hår) och själva lägga ihop dem till låtarna och också skivan. Så ja, antingen har han skrivit på världens sämsta kontrakt med sitt skivbolag som inte låter honom släppa skivan i den form han vill eller låter honom bryta kontraktet och släppa den någon annanstans...eller så är han bara ett marknadsförsingsgeni.

Anledningen till flummigheten är att jag inte kommer ihåg vad bandet hette så jag kan inte hitta länkarna.

Var på skalan för brott mot upphovsrätten kommer fanfiction? Framförallt av så kända saker som LotR, Harry Potter, Vänner, the O.C., Naruto och diverse...bara människor som bott under stenar skulle ju tro att personen som skrivit skapat figuerarna utan disclaimer. Ja, jag är fruktansvärt less på alla disclaimers på youtube! "I don't own anyting, the clips are owned by Disney and the song is Beatles - Penny Lane" Seriöst? Jag trodde att det var en 17-åring från Belgien som hade ritat allt själv OCH skrivit och sjungit Penny Lane. Ge folk lite cred! De flesta är inte dumma i huvudet...."Denna video kommer med ljudspår som inte har godkänts av WMG. Ljudet är avstängt." WMG? vem är det och varför tar de musiken?

Google svarade och avslutet på denna röriga post dröjde.

I dagsläget önskar jag att jag kunde säga något annat än "Det handlar om mer än bara nedladdning", för det gör ju det. Problemet är bara att (nästan) alla skumma lagar som kommit på sista tiden runt om i Europa har med nedladdningen att göra och man faller lätt tillbaka till att försvara teknik. Det är som jag skrivit tidigare, saker görs bara när folk förlorar pengar.

/Elin

onsdag 27 maj 2009

De många frågorna om enfrågepartier

Eller ja, egentligen kan man väl sammanfatta det i två frågor:

  1. Varför har ni ingen annan politik? Som i planer för skola, sjukvård, människohandel....
  2. Varför stödjer du ett enfrågeparti?
Om jag har förstått det rätt, så hade MP inte jättemycket till heltäckande politik när de kom in i riksdagen första gången. Sverige hade folkomröstning om kärnkraftens vara eller icke vara, Tjernobyl sprängdes och sälar. Miljöfrågor var viktiga, de var på allas läppar. De etablerade partierna hade ingen ordentlig dagordning när det kom till detta, men MP hade det!

Nu är de lika permanenta i riksdagen som riktiga maskrosor i gräsmattan, de lyssnade på min gamla församlingspräst som inför ett sommarlov uppmanade oss att gå ut och vara som maskrosor! För hur mycket folk försöker utrota dem och förtrycka dem så kommer de alltid tillbaka, först varje vår och sist varje höst!

MP hade miljöfrågorna! Och som de hade miljöfrågorna! Riksdagens minsta parti, men det hindrade dem inte från att göra transportmöjligheterna i norra Sverige nästan omöjliga med sin höga bensinskatt.

Alltså:

1. Piratpartiet har kanske inte så brett spektrum (eller vänta här nu...sist jag tittade var internet inte så smalt...), men som de har integritetsfrågorna! Ingen tror att Piratpartiet kommer att få majoritet i EU-valet. Inte ens den mest optimistiska undersökningen har sagt något som ens liknar det. Riksdagsvalet ligger en bit in i framtiden och om den kan vi inte sia, men ingen tror nog att Piratpartiet kommer att få ensam majoritet så att de kan bilda regering helt själva där heller.

Så vad gör det att de inte har en 10-års plan för hur man ska skära ner på skolan? Det har med säkerhet de partier som bildar nästa regering, men vem vet...kanske kan Piratpartiet komma in i riksdagen? Kanske ser nästa regeringen fördelen med att bilda koalitionsregering med Piratpartiet och då kanske Piratpartiet kan höja bensinskatten! .........eller sätta käppar i hjulet för FRA-lagen eller vad som nu komma vara ekvivalent med bensinskatten i integritetsfrågor 2010.

Därför har Piratpartiet "bara" en fråga, det är för att vi litar på att de andra partierna faktiskt kan ta hand om det andra, så tar Piraterna hand om det som de inte riktigt har koll på än.

2. Nu har jag glömt frågan...Just ja, varför jag stödjer ett enfrågeparti.
Jag är en lat och bekväm människa. Det är lättare att tråka ut mig än fascinera mig och att sätta sig in i politiken har alltid varit ett sånt där onödigt ont som jag försökt göra inför alla riksdagsval jag röstat i (läs: riksdagsvalet 2006). Ändå finner jag att jag förlorar min rösträtt när jag kvällen innan valet tänker "Om Blått parti vinner i Parlamentet så röstar jag på moderaterna, annars röstar jag på sossarna". Att sätta sig in i en fråga är lättare än att sätta sig in i ett helt partiprogram.

Sen köper jag inte argumentet "men du behöver ju inte hålla med i hela partiprogrammet för att rösta på partiet", det känns fel att rösta på ett parti som verkligen håller mitt spår när det kommer till skolpolitik men vars åsikter om statligt vs. privatisering går stick i stäv med vad jag tycker. Då tycker folk att man ska välja den fråga som är viktigast för en själv och rösta efter vem som har bäst åsikter i det fallet.

Så det har jag gjort nu! Jag har röstat Pirat eftersom det är integritetsfrågor som är viktiga för mig. Jag valde ett parti som hade bästa åsikterna i frågan jag bryr mig om och till på köpet har de inga frågor som går stick i stäv med något annat jag tycker! Kan det bli bättre? Jag väljer något bra, utan att få något dåligt på köpet. Det är som att köpa en tidning utan att få en dålig testprodukt av linsvätsk (jag har ju inte ens linser!).

Läs förresten också gärna Enligt min Humla, om hur det brinner i hans trapphus.

/Elin

(och jag säger inte att MP inte har miljöfrågor längre...jag har faktiskt ingen aning om deras miljöpolitik.)

Begreppet "Pirat"


Jag, pirat. Jag vet inte jag, här i Japanlandet är jag mer viking påstås det. Visste ni förresten att det japanska ordet för buffé (och/eller smörgåsbord) är baikingu? Antagligen bara jag som varit där för länge som tycker det verkligen låter som "viking", fast med engelskt uttal. Det är därifrån ordet kommer i alla fall.

Jag, pirat. Den brittiske författaren Samuel Taylor Coleridge ska ha sagt att "ingen människa är pirat om inte hans samtid enats om att kalla honom det". Vare sig han sa det eller inte, så är det bra sagt. Ingen människa är pirat om ine hans samtid enats om att kalla honom det. Under antiken terroriserades Medelhavet av skepp som plundrade handelsskepp mellan de grekiska öarna, pirater. Efter Romarikets fall växte städer upp i norra Afrika vilka nästan var fristäder för plundrare och deras skepp, pirater. Soldaterna i korstågen hade emellanåt svårt att ta sig ner till Det heliga landet eftersom de stoppades av muslimska skepp, pirater. Samtidigt hade människorna i norra Europa kommit att bli rädda för långbåtar med randiga segel som inte alltid hade goda intentioner på sina resor, pirater?

Nej just det, våra förfäder är vikingar, inte pirater. Eller?

Jag, pirat. Indiens kust härjades och brittiska skepp sänktes under kollonisationstiden, pirater. Kina, Japan och Korea har bråkat om vattnet däremellan sen de upptäckte varandra...skulle inte förvåna mig om varenda pirat hade kaparbrev på det havet.

Jag, pirat. Piraterna i Karibien. Urbilden av alla pirater. Hatten, pappegojan, sanden, palmerna, skattkistor, skattkartor...Johnny Depp. Yo-ho, yo-ho a pirate's life for me. I got a jar of dirt.

De kallar oss pirater, säger Rick Falkvinge, Piratpartiets grundare och partiledare, men inte bara de (etablissemanget, de etablerade partierna, regeringen, de vuxna, ta det som passar bäst för dig) kallar oss för pirater. Vi kallar oss också för pirater.

Vi kallar oss pirater, för det spelar ingen roll om de lägger ett negativt ord på oss. Det enda det skulle kunna leda till att de blir räddare. Oroligare. Som skeppen på haven som inte visste om det var ett piratskepp de mötte eller inte. Vi kallar oss inte pirater för att Ja, piratkopiering är kul! Vi kallar oss pirater för att de ska känna igen oss, för att de ska veta att vi inte bryr oss att de kallar oss för pirater. Deras ord tappar verkan.

Jag, pirat.
/Elin

tisdag 26 maj 2009

Mine, mine, mine, mine, mine, mine


Jag har funderat på upphovsrätten. Liksom i alla frågor här i världen är det pengar som styr intresset för, ja, allt. Det är ett tragiskt drag i den mänskliga naturen, and it's not funny beacause it's true. Det är bara sant. Visst finns det människor vars intresse inte styrs av pengar och visst finns det andra bakomliggande motiv för mycket...men i slutändan kommer allt ner till pengar ändå. Om man har dem, eller om man inte har dem.

Det är samma sak i väldigt mycket av den här debatten också. Tyvärr. Jag känner mig lite för dåligt påläst för att hävda fakta och säkerhet, men mycket av allt ståhej i den här karusellen började för att folk ansåg sig förlora pengar. Frankrikes avstängande av användare till exempel grundar sig på olaglig nedladdning av coppyright-skyddat material, samma sak med IPRED-lagen.

På Piratpartiets hemsida finns en FAQ-del där de vanligaste frågorna som jag kan tänka mig man möter som piratpartist finns besvarade (blir inte så ofta utfrågade om hur artister ska få betalt eller om jag inte vill fånga terrorister eftersom jag befinner mig i ett land där europeisk politik är så gott som oväsentlig). Frågor om upphovsrätt, upphovsrätt, upphovsrätt, patent, upphovsrätt...osv...En av de första sakerna jag gjorde innan jag gick med var att jag faktiskt läste igenom dessa svar bara för att se om jag höll med i åtminstone dessa frågor. Jag är medlem, gissa resultatet av läsningen.

Jag har funderat på upphovsrätten och undrat varför alla artister (och vad folk nu kallar sig) är så upprörda. Det är ju så många som säger att de gör allt för konsten och för att underhålla och för att folk ska få ta del av...det går samtidigt emot uttalande om att saker stjäls och att de inte får betalt. Om det bara är för konsten, om det bara är för att få dela med sig...spelar det där med pengar någon roll?

Nu tror jag dock att jag har kommit på det, de har inte läst Piratpartiets FAQ-del. För många som är emot att upphovsrätten avskaffas tror jag inte bryr sig om pengar så mycket som det påstås. Jag tror inte att det de är rätta att man skäl är pengar, jag tror det är att de är rädda att man stjäl verk. Verk som man har lagt ner sin själ och hjärta i. Stjäl för att kalla det sitt eget.

Det skulle jag också vara rädd för. Jag skriver, jämnt, ibland för mycket och vid fel tillfällen och jag skulle bli vansinnig om någon tog mina karaktärer och säger att det var deras. Nu pratar vi inte fanfiction, jag skulle bli rörd till tårar om någon skrev fanfic från det jag skriver, men ni vet...

Den delen av upphovsrätten, rätten att kalla något sitt eget och sätta sitt namn på det, vill inte Piratpartiet ta bort. Det är den andra delen de vill ändra på, att släppa verket fritt efter 5 år istället för 70 år. Så take a chill-pill (för att prata 90-talska), ditt kommer att för bli ditt, fler kommer bara kunna ta del av det lättare...och är det inte meningen med allt ändå?

Det är också pengarna och att så många artister går ut och gnäller i media (ja!) som gör att folk överlag tror att det här bara handlar om nedladdning, att det bara handlar om piratkoppiering. Det är där fokus har hamnat. Det är långt ifrån hela bilden, men nu är inlägget redan för långt så jag tar det i morgon.

Läs dock gärna Cynism om missförstånden rörande upphovsrättslinjen i Piratpartiet.

/Elin

Har kanske inget med saken att göra...

...men jag hittade det här på DN.se och vill dela med mig av det.

Veckans lantis: Marit Paulsen

Hon må vara Folkpartist och inte pirat, men glesbygdsbon i mig tilltalas av henne. För att inte tala om hur frustrerad jag blir över reportern som antagligen aldrig har varit lämnat sitt postnummer!

Förstå att hela världen inte vill bo i Stockholm...Förstå att FLER av oss inte vill bo i Stockholm, för vi är faktiskt 8 miljoner i landet som väljer att bo någon annanstans. Hela den här artikelserien stör mig!

/Elin



måndag 25 maj 2009

Planerar valvaka

Tänk att allt som behövdes för att döda politikintresset var att skaffa en blogg?

Vallokalerna i Sverige har redan öppnat, flera dagar sedan så varför har du inte röstat ännu? Och jag börjar mer och mer undra vad i hela friden vi egentligen har valdagar för...är det för att vi överlag är så bra på att skjuta upp saker så om vi har X antal veckor på oss så glömmer vi bort det, skjuter upp det och röstar helt enkelt inte?

När jag skriver det där så känns det fullständigt rimligt att det är just därför vi har valdagar faktiskt och det sägs ju även att största delen av alla röstar då.

Det är i alla fall valdag söndagen den 7 juni och vallokalerna stänger klockan 21.00 CET (vilket gör det 04:00 måndagen den 8 juni i Japan). Det borde betyda att slutgiltigt resultat kommer...jag har faktiskt ingen som helst aning, men resultatet brukar komma samma dag som röstningen va?

Jag tänkte hålla valvaka! Är det någon som vill göra mig sällskap? Kom inte och klaga på att det blir sent, jag har ett quize kl 10:30 japansk tid, men innan det vill jag veta resultatet.

Så jag kommer vara här natten mellan 7 och 8 juni, eller hela 7 juni för er hemma i Sverige.

Gå och rösta
lila! Redan idag!

/Elin

lördag 23 maj 2009

Så mycket på samma gång

För att citera Magnus Uggla (vilket jag gärna gör):

Ja, vill man snabbt följa med i varje fläkt,
lever man i ständig jäkt.
För om man bara blinkar,
går ut och pinkar,
är man på läktar'n direkt.

Hänga med, måste hänga med!
Hänga med, måste hänga med!
Får inte missa nåt.
Hänga med, måste hänga med!
Hänga med, måste hänga med!
Det är tidens lott,
annars blir man hastigt en,
tvåa på bollen igen.

Det känns lite så...som om det händer för mycket och ifall man bara tar en paus i två sekunder så har man missat hälften av allt som är viktigt. Jag vet att det är lite överdrivet, men jag har svårt att sålla och hålla mig till saker som är väsentliga. Jag tror att den här bloggen kommer kunna bli farlig för mig.

Saker värda att nämna och se:




Internetdebatten är stor över hela Europa och är inte bara på agendan i Sverige. I Tyskland stängde man ner Wikileak.de (även om det nu är up and running igen) och var då tillsammans med Kina det enda landet i världens om stängt av siten.

Vad som händer i Frankrike behöver man väl inte ens prata om längre? Och även om den här videon är upplagd på de flesta bloggar och sidor som berör det här ämnet bara ens lite så känner jag för att lägga upp den jag också.




Beroende på hur bra din tyska är kan du ju också läsa vidare om vad som händer i Tyskland här, eller här (personen som har gjort filmen f.ö. och ja, den är på tyska, vad förväntade du dig?).

...och sen lite fler saker som jag inte kommer ihåg, orkar leta reda på eller ens vet om ännu.

/Elin

All information som trillar över mig

Efter mitt misslyckade försök att vara utan internet så har jag fallit tillbaka i gamla mönster ganska fort och det är inte mycket annat jag lägger tid på än att hoppa mellan olika internetsidor i mina tappra försök att döda tristessen.

Det blir väldigt lätt att komma in på andras bloggar och sedan klicka sig vidare (det är precis som wikipedia det där) i jakten efter information och åsikter som man kanske kan anamma som sina egna. För är det inte så man gör med åsikter? Någon säger något som inte verkar helt tokigt och plötsligt inser man att man också tycker det? Som det där med mode...vem skulle för 6 år sedan ta på sig tights och en enorm tröja? Jag hade det -93 när jag började 1:an dock...från Ellos- och H&M-katalogen.

Nå jag läser i alla fall, jag läser, jag söker och jag funderar. Vad är propaganda och vad är förvridet av denna långa visklek som bloggosfären faktiskt är? Jag har svårt att hitta ursprungskällor och mediarapportering i ämnena, det får mig dock inte att tro mindre på vad som skrivs, men det får mig att undra var alla hittar allt?

Att media inte skulle rapportera om den del i den politiska debatten som jag anser viktig känns tråkigt, samtidigt som det också känns styrt från högre ort. Ja, det kanske låter lite konspirationsteori, men när en opinions åsikter inte hörs i media, är det inte så då? När Piratpartiet inte bjuds in till debatt inför EU-valet trots starka opinionssiffror, vad sänder det då för signaler?

Visserligen har jag lite svårigheter att täcka upp alla svenska media, framförallt då min uppkoppling emellanåt bestämmer sig för att helt censurera svt.se (eller i alla fall göra det alldeles för tidskrävande att ladda upp nyhetssändingarna), men när amerikanare som tittar på BBC berättar för mig om saker som händer i Sverige börjar jag bli orolig.

Jag bor på internet för, quite frankly, mitt rum ser ut som skit och är väldigt trångt och tråkigt. Det är här jag hittar all min information i vardagen, men jag undrar hur den kommer dit från första början, hur folket som förmedlar mig informationen hittar den. Det vore hemskt intressant att veta. Hur många fler timmar skulle jag behöva ägna åt att söka information om jag vill ta del av den first-hand? Eller skulle det kanske gå åt mindre tid om jag bara visste var jag skulle leta?

/Elin

fredag 22 maj 2009

Jag undrar också hur det hände

Så, jag bestämde mig för att skapa en ny blogg. Varför, kan man ju undra, men det var helt enkelt för att den andra började bli för plottrad med saker som egentligen inte hörde hemma där. Läser man texten som finns under rubriken på den bloggen så står det "Tankar och skildringar från ett utbytesår vid Chiba University" inte "Tankar och skildringar kring Elins nyfunna politiska engagemang", så var sak på sin plats ね?

Vi får se hur länge den håller igång, hur mycket jag klarar av att underhålla två bloggar samtidigt, men just nu känns det här som en bra lösning. I dagsläget vill jag inte att någon av dem ska behöva stryka på foten för den andra.

Jag blev indragen via fildelningsdebatten och TPB-domen som så många andra och jag tror att det är därför många tror att Piratpartiet är ett enfrågeparti, eftersom partiet fick sin första stora mediauppmärksamhet i samband med raiden mot TPB och sedan en andra gång vid rättegången och domslutet mot TPB. Jag vet inte vad jag trodde, jag var bara arg just då.

Nu har jag tänkt, funderat och läst (det ryms mycket dötid på 8 kvm) och även om ilskan och det första upprördheten över att fyra människor dömts till fängelse för något jag bidragit till så finns det kvar en känsla av hjälplöshet och frustration över vart världen, min värld - internet, är på väg. Skyddat privatliv, fri kunskap och delad kultur känns som tre (eller sex kanske?) viktiga slagord och något värt att kämpa för! Så det gör jag.

/Elin