fredag 8 oktober 2010

För ett fritt Kina

Jag gillar årets Nobelpristagare. Fysikpriset är otroligt intressant, kemipriset är ännu tuffare, det i litteratur är kanske lika "jaha" som alltid men medicin- eller fysiologipriset har verkligen gjort mycket till världen. Nobelpriset som jag gillar mest är dock det som tillkännagavs idag av den norska Nobel kommittén. Fredspriset gick i år till kinesiske Liu Xiaboo.

Detta trots att halva världen tassar på tå runt Kina och trots att Kina hotat med sanktioner mot Norge ifall de lägger sig i detta. Jag är stolt över den norska Nobel kommittén, att de faktiskt belönar någon som kämpat, och kämpar, för en bättre värld. Få ledare i västvärlden vågar sätta sig mot Kina i dagsläget, så tänk vilket mod det måste krävas för att sätta sig upp mot regimen inifrån. Från andra sidan gränsen kan vi nog inte ens föreställa oss vad som faktiskt föregår i Kina, men jag är säker på att Liu Xiaboo vet, han som för andra gången sitter i fängelse för att han tror att Kina kan bli ett rättvist land. Ändå gör han det, ändå utsätter han sig för det.

I och med den här utmärkelsen har fredspriset stigit lite i graderna hos mig igen. Att ge det till Obama förra året känns jättemärkligt i jämförelse. Obamas pris kändes som en tro på framtiden, ett hopp om något som inte hänt ännu. Hopp och tro är bra, men jag anser inte att det förtjänar ett pris.

De sa på Rapport att Kina strypt sändningarna av CNN i landet och att de släckte ner delar av internet efter att priset tillkännagetts. Hur kunde det här landet få hålla i OS? Är vi verkligen så rädda för Kina? Är de så farliga?

Ifall de faktiskt är så farliga så är det här priset ännu viktigare och den norska Nobel kommitténs handlande ännu mer beundransvärt. Någon måste stå upp mot överheten och när de enda som vågar är de små människorna som så lätt kan krossas så blir det här stödet och förhoppningsvis den följande debatten ännu viktigare!

Jag hoppas att Liu Xiaboo lyckas ta sig till Norge, men jag har hört att det är svårt att få permission från kinesiska fängelser för att äta middag med den norska kungafamiljen.

/Elin

torsdag 7 oktober 2010

Nu är vi visst jämställda!

Är det inte underbart? Vi har kommit så lång nu i Sverige att vi inte längre behöver ett jämställdhetsdepartement. Det måste ju betyda att vi lever i ett jämställt samhälle eller hur?

Miljödepartementet måste finnas kvar eftersom miljöfrågorna är viktiga och olösta, utbildningsdepartementet lika så för var skulle man annars fundera på ifall skolbarn ska ha betyg från åk 7 eller åk 8? Försvarsdepartementet behöver vi mer än någonsin nu när de skjuter på svenskar i Afghanistan och arbetsmarknadsdepartementets frågor borde ju vara de viktigaste i hela Sverige med tanken på att arbete var det enda som debatterades under valkampanjen.

Därför måste det ju vara så att jämställdheten i Sverige inte längre är ett problem, det finns inga viktiga frågor kvar att lösa eller debattera och ärligt talat så bryr ju vi väljare oss inte tillräckligt mycket för att våra politiker ska behöva slösa luft på det. Så vi lägger ner skiten, sparar skattepengar gör det också! Från och med nu ska jämställdhet bara diskuteras under utbildningsdepartementet eftersom det i dagsläget bara är skolans värld som är ojämställd. Fast med tanke på att betygsfrågan nog kommer ta lite tid så får politikerna skjuta lite på det där med jämställdhetsfrågorna till senare.

För något år sedan försökte jag förklara för en kompis att Sverige inte var jämställt ännu vad han än trodde. Jag argumenterade med olika ingångslön, uppsägningar vid graviditeter, horstämplar, bristen på hemmamän, studier på uppdelning av arbetet i hemmet, föräldraledighet och en hel del annat. Svaret jag fick tillbaka var: "Du har fel, det är inte så".

Ja men då så! Det är inte så, jag har fel (och är antagligen kvinnligt överkänslig), kvinnor och män är fullständigt jämlika. Det är bra att regeringen har insett det och tagit bort hela departementet. Vad tänkte jag med? Ärligt talat, jag borde veta bättre. Hur ska jag som kvinna kunna veta om jag är jämställd mannen? Om en man säger att vi är jämställda då är vi det, även om jag kommer få sämre lön för samma jobb. Även om jag kan bli uppsagd för att jag blir förälder men inte han. Även om kvinnor förväntas sköta jobb och barn medan män får medalj om de gör det samma. Om en man säger att vi är jämställda så är vi väl det. Jävla feminister som alltid ska gnälla...och ändå påstår jag inte att jag är feminist, det är alldeles för jobbigt, det finns alldeles för mycket att bli ledsen över som feminist. Jag blir bara lite lagom personligt upprörd över att mina manliga kursare kommer få bättre villkor i arbetslivet än jag själv och att jag bara ska acceptera det för att det alltid varit så.

Jag vill inte låta bitter, men det är så svårt att låta bli.

Andra halvan av det nu upplösta departementet läggs på arbetsmarknadsdepartementet. Det ser jag som delvis riktigt bra för jag tror på integration via arbetsmarknaden, men när ska de få lite tid över för att titta till Sveriges minoriteter eller urban utveckling när de är upptagna med att skaffa jobb åt ungdomarna? Jobben, jobben, jobben...inget är viktigare än jobben.

Jag hoppas att tanken i alla fall är god, jag hoppas att tanken är att jämställs- och integrationsfrågor ska genomsyra alla departement. För det vore toppen! Även om jag hade hoppats på att detta redan var praxis. Ärligt talat tror jag det blir som etik och moral i gymnasiet, det är tänkt att etiska och moraliska perspektiv i alla ämnen, men hur tar du in etik i Matte B? För att diskutera såna saker som behövdes ändå ämnet "Etik och religion A", så visst, fine, att jämställdhet är något som ska influera allt men det betyder inte att behovet av departementet försvinner.

/Elin

tisdag 28 september 2010

Hur kan våld någonsin hjälpa demokratin?

Sitter och lyssnar på nyheterna eftersom jag vill höra vad de säger om TPB-rättegången och hör att de har varit tvungen att höja säkerheten i riksdagen efter att SD kommit in eftersom egentligen alla av de 20 riksdagsledamöterna lever under en hotbild enligt Rapport.

Jag förstår inte hur människor tänker. Hur kan det bli bättre av att hota någon? Att ge igen med deras egen medicin eller liknande köper jag inte. Bara för att någon är en idiot behöver inte alla vara idioter. Det är ju precis det som vi är rädda för, att alla ska bli idioter, att det ska gå som i Danmark och att de andra partierna tar efter SD:s retorik.

Jag gör ett vågat antagande och säger att de som hotar SD:s riksdagsledamöter inte röstade på dem, med andra ord vill de ha ett öppet och demokratiskt samhälle (eller så röstade de på nazistpartiet i Grästorp). Det är svårt att upprätthålla ett öppet och demokratiskt samhälle när våra folkvalda inte kan utföra sitt arbete utan att behöva två vakter vid sin sida. Vilka dumma idéer dessa folkvalda än må ha.

Skrämmande nog börjar jag tro att det är de 94 % av svenska folket som inte röstade på SD som är största hotet mot demokratin och inte SD per se. Våld föder våld heter det ju och ärligt talat verkar det som om SD föder idioter.

/Elin

söndag 26 september 2010

En seger för byråkratin och ett osänkbart skepp



Det här hade jag missat! Hade ni? Jag känner en liten skadeglädje bubbla i mitt bröst. Det bästa kan ju vara att det kommer vara EU:s byråkrati som kommer göra att det är fritt fram för fildelning en stund till. Det var tydligen någon vecka sedan HD skickade iväg fallet till EU-domstolen, men för någon vecka sedan var det valkampanjande på alla TV:s kanaler och det var ett annat icke-riksdagsparti som fick ta all tid. De etablerade partierna hade lärt sig från EU-valet att inte ge Piratpartiet så mycket tid i media, tyvärr verkar de inte ha sett samma koppling med Sverigedemokraterna...

Det övergår faktiskt min förstånd hur jag kan ha följt nyheterna intensivare än normalt de senaste veckorna och inte fått reda på att Antipiratbyrån nu för tiden kan handla utan hjälp av polisen. Fast det är ju klart, det låg inte i medias intresse just då. Gör det någonsin det?

Att ett rättfall, som IPRED-fallet med de fildelade ljudböckerna är, skickas till EU-domstolen innebär det i korta drag att svenskt rättsväsende kan döma i andra, liknande, fall under tiden eftersom man inte vet vad den högsta juridiska instansen ska säga. Så...fildela på och håll tummarna för att EU-domstolen tappar bort papperna.

Lagom till detta så ska TPB upp i hovrätten. Det är också något som det inte pratats om så mycket som förra gånger. Väldigt lägligt har rättegången lagts just efter valet istället för just före valet som sist.

Jag läste i SvD en idiotisk artikel om att TPB skulle vara knäckt och att piratrörelsen skulle vara död. Jag vet inte riktigt vad de menar det med, framförallt blir jag förvirrad eftersom jag själv just röstat på Piratpartiet och tagit upp mitt politiska engagemang igen. Så jag vet hur mycket jag har missat. Det är sjukt mycket som gått mig förbi eftersom gammelmedia har slutat att föra fram integritetsfrågorna.

Visst, partiet syns inte i media lika ofta som tidigare, men har dock poppat fram oftare än F! under valkampanjen. Sen om SvD inte vill skriva om Piratpartiet, TPB eller piratrörelsen så betyder det inte automatiskt att allt är borta. "Syns inte, finns inte" är bara något som fungerar på vildvittror (ett ord som märkligt nog ligger med i Firefoxs stavningskontroll).

Att TPB skulle ha kapsejsat skulle jag aldrig ha kunnat tro på. Inte minst för att jag har sett vilken aktivitet det är på sidan men också för det engagemang och den glöd som killarna bakom sidan har. Det är som de säger i Man in Black "Elvis didn't die, he just went home", och det är lite samma sak...De har inte försvunnit, inget i rörelsen har, allt är bara lite omgrupperat.

/Elin

torsdag 23 september 2010

Bevara demokratin, även om vi inte vill!

(asofterworld.com för bättre bild)

Läste just att socialdemokraterna och miljöpartiet beslutat sig för att låta sverigedemokraterna vara med och leka i utskotten till sist med motiveringen:
Att minska antalet platser skulle uppfattas som att vi manipulerar för att Sverigedemokraterna inte ska få komma med i utskotten
Det är sant. Hur gärna de än kanske skulle behöva och av andra skäl vilja minska antalet platser i utskotten så skulle det ses som ett systematiskt sätt att stänga ute sverigedemokraterna och det kan man inte göra i ett demokratiskt samhälle. Det är ju lite av problemet med demokratin, även dumma idéer har rätt att höras. Har man bestämt sig för att ha demokrati kan man inte stänga ute folk vars åsikter man inte gillar. Behöver man minska antalet platser i utskotten får man göra det nästa mandatperiod (eller mitt i om man nu får göra det?).

Jag tycker inte om tanken på att sverigedemokraterna ska sitta med i utskotten (även om jag in ärlighetens namn inte vet exakt vad som händer i "de där utskotten", men det låter ju viktigt) för att inte tala om hur illa det är att sverigedemokraterna får vara med och utse nämndemän som bland annat kommer att fatta beslut i asylfall. Ändå är det samma sak här, man kan inte hitta på nya regler bara för att man inte vill ge vissa personer makt.

Visserligen står det inget i diskrimineringslagen att man inte får utesluta folk på grund av deras åsikter, men skulle det verkligen vara ett samhälle vi vill ha? Där våra politiker mobbar sina kollegor? Jag har inga illusioner om att politiker är bättre människor än vi andra, men ändå, och mobbing är faktiskt förbjuden.

För att inte tala om att man inte kan anklaga sverigedemokraterna för att inte värdera alla människor lika om man sedan vänder sig om och ignorerar deras åsikter bara för att man inte gillar det. Det underminerar demokratin. Tyvärr. Demokrati är något vi tycker om eller hur? Den är inte 100 %-ig, men det är det bästa vi har för stunden (och de senaste 4 000 åren?).

Det var någon på morgonsoffan (svt eller tv4) som sa att dagens valsystem (med mandaten och så vidare) utformades för att hålla kommunisterna borta från riksdagen. I retrospekt är det lite komiskt tyckte jag, men i dagsläget kanske borde se om det för att slippa diskussionerna.

/Elin

onsdag 22 september 2010

Något att tänka på


Bilden är ursprungligen från Rick Falkvinges blogg.

/Elin

måndag 20 september 2010

På fyra år ska jag ska jag göra skillnad

Jag tänkte ta upp den här bloggen igen. Inte för Piratpartiets skull utan för Sveriges skull.

Jag röstade Pirat i det här valet eftersom jag litade på det svenska folket, men jag ska sluta med det nu. Jag litar inte längre på att det svenska folket kan ta vettiga beslut. I ärlighetens namn trodde jag att svenska folket skulle rösta rödgrönt, att idioter skulle rösta på Sverigedemokraterna och att jag skulle rösta på integritetsfrågorna eftersom det är vad jag då anser viktigast.

Jag anser integritetsfrågorna som viktigast när någon annan tar hand om välfärden. Men tydligen gör inte folk det längre och därför måste jag kasta ut Piratpartiets valprogram. Förhoppningsvis kan jag återuppta det någon gång, men jag kommer inte lita på att svenska folket röstar rätt längre. Tydligen är vi lika egoistiska och kapitalistiska som amerikanarna. Grattis Sverige.

På fyra år ska jag göra skillnad. På fyra år ska jag få er att rösta på välfärden och inte på den privata plånboken.

/Elin

onsdag 13 januari 2010

Googles censur i Kina släpper

När jag tittade på svt:s nyårskrönika för 2009 kände jag att det var dags att sätta mig in i politiken igen eftersom de vinklade Piratpartiet till att vara ett parti som enbart stödde fildelning och brott mot upphovsrättslagen (jag trodde faktiskt att man var förbi det) under deras sammanfattning av TPB-rättegången och EU-valet. Så jag tänkte försöka att igen nå ut till de två läsare den här bloggen har och stärka argumenten om varför censurering av Internet är dåligt, varför staten inte borde ha rätt att stänga ner sidor på Internet eller stänga av användare från Internet utan rättegång och inte minst, att Piratpartiet inte är samma sak som TPB och att personlig integritet överallt är viktigare än hur mycket pengar de amerikanska filmbolagen tjänar.

I juni förra året var det 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg och det uppmärksammade jag i båda mina bloggar (en liten spark i huvudet ska jag ha för att jag inte uppmärksammade att det också var 20 år sedan Berlinmuren föll). Det huvudsakliga i inlägget på den andra bloggen var att Google hjälpte den kinesiska regeringen att dölja utvalda delar av den kinesiska historien och jag hade fina skärmdumpar från söksidorna från fyra olika nationella Google.

Idag läste jag på DN.se att Google överväger att lämna Kina helt och hållet efter att regimen har använt Googles mail för att söka reda på människorättsaktivister. Redan nu har censuren luckrats upp och söker man på 六四事件 (massakern på Himmelska fridens torg) idag så får man upp dessa sökresultat:


Tre bilder på mannen framför tanksen. Det är bra gjort av Google tycker jag! Fast var det värt att få de kinesiska marknadsandelarna från första början när man var tvungen att kompromissa med sin affärsidé? Organize the world's information and make it universally accessible and useful. Vad var användbart för kineserna när de inte kunde hitta internetsidorna de kanske ville ha? Vad var universalt tillgängligt när sökord ger olika resultat i olika länder?

På svenska säger de att: Googles målsättning är att ordna världens samlade information och göra den tillgänglig för alla. Men den var inte tillgänglig för alla, så var det värt att gå in på den kinesiska marknaden och faktiskt tappa i trovärdighet på vägen? För vilka sidor har den svenska regeringen betalat Google.se för att inte låta oss hitta? En avspelning av Tsunamibanden kanske?

Nej det var en konspirationsteori för långt kanske, ärligt talat: Good for Google att de tar sig ur Kina!

/Elin