måndag 13 juli 2009

Men tänk, att få va' fri...

Jag börjar bli trött på att leta efter fakta, att hitta sidor att länka till för att styrka mina ack så givna argument. Jag börjar bli trött på att det inte verkar leda någonstans och att allt jag gör egentligen är att upprepa vad andra redan har sagt. Helt ärligt, jag börjar bli trött på den här bloggen och den politiska debatten. Så, is this it? Dog Elins politiska intresse i eftersvallningarna av EU-valet när hon insåg att hon var för långt borta och att själva aktivismen i partiet hon gått med i sakta ebbar ut då folk med mer kött på benen pratar om att det är dags att växa upp och sansa sig? Sägas ska väl att jag håller med dem, de skriver bra och övertygande och jag undrar om det var gapigheten som egentligen lockade mig...att stå framför en tank på Himelska fridens torg.

Jag har funderat sen jag skrev sist. På politiken i EU och i Sverige, på alla gånger jag har velat göra skillnad men inte hittat något att fokusera på, alla gånger jag önskat att kvinnorna inte haft rösträtt bara för att jag skulle kunna kämpa för det. Jag har funderat på vad jag ska göra när jag kommer tillbaka till Sverige...och jag har funderat på om jag inte ska klippa naglarna snart (inget metaforiskt alls, utan helt bokstavligt).

Kanske blev den här bloggen bara ytterligare ett utlopp för min hemlängtan?

Så nu har jag tänkt om. Jag ska inte lägga ner bloggen, men jag ska heller inte skriva sakfakta, i alla fall inte som huvudsyfte. Jag ska ta ett steg tillbaka, jag ska fortsätta läsa bloggar och jag ska fortsätta lyssna till debatten. Kanske hitta andra kanaler att delta i den också, men här, på bloggen, kommer jag göra det gör anser mig göra bäst: spåna, reflektera och tänka. Allt utifrån den politiska inriktning som jag hittat och som jag faktiskt står för.

Jag jobbade hela högstadiet med att arbeta bort hela min person, alla åsikter jag någonsin haft och de som blev kvar yttrade jag inte i onödan. Nu har jag under en tid haft för mycket åsikter, för många åsikter och för starka åsikter. Jag behöver hitta en balans, ett eget syfte i debatten...Det kommer, jag tänker inte ge upp det här.

/Elin

fredag 10 juli 2009

Stockholmsprogrammet

Ja, lite snyggt med rubrikerna där inte sant? Halv baktanke med det faktiskt när jag skrev den första och nu har jag till och med gett mig själv tid att läsa om Stockholmsprogrammet och tänkte avsluta den här veckan med att skriva en rad eller två om det.

På onsdag, 15 juli, träffas EU:s justitieministrar i Stockholm...eller jag tror att det är i Stockholm, namnet på programmet verkar ju syfta på det. Lite som Versaillesföredraget, Kobefördraget eller Freden i Roskilde. Justitieministrarna ska i vart fall gå igenom Stockholmsprogrammet för att det senare ska spikas av stats- och regeringscheferna i december.

Stockholmsprogrammet ska, om jag har förtståt det rätt, vara den nya femårsplanen för EU:s polis- och tullsamarbete, straffrättsligt, räddningstjänst och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik. Det ska träda i kraft 2010 och vara till 2014. För stunden är det Haagprogrammet som gäller för EU-länderna (totalt oinsatt i vad Haagprogrammet innebär, men ni kan ju läsa själva).

Saxar här ogenerat från HAX vad som det kommer pratas om:

Några axplock...
  • Ett utökat samarbete mellan EU och USA "in the field of freedom, security and justice".
  • Nationella anti-terroristcenter i alla EU-stater, som skall rapportera in till Bryssel.
  • Alla EU-stater skall dela sin underrättelseinformation med alla andra medlemsländer.
  • Mer, och mer effektiv, "data-mining".
  • Realtidstillgång till uppgifter om till exempel medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner, internetanvändning samt till fingeravtryck och porträtt.
  • Effektiviserad övervakning genom aktiv insamling av enskilda medborgares elektroniska fotspår.
  • EU-standardisering av övervakning.
  • EU-harmonisering för att undanröja legala hinder för övervakning och avlyssning.
  • Analys på EU-nivå av matrial från medlemsstaternas övervakning och massavlyssning.
  • En utökad EU-byråkrati för övervakning, avlyssning och analys, kallad SitCen.
Mer utförligt (och med länkar till dokumenten som ligger till grund för Stockholmsprogrammet) skriver Karl Sigfrid i sin blogg. Det är lite text att beta sig igenom, men jag börjar faktiskt se vitsen med att sätta sig in i vad som faktiskt händer i vårt högst styrande organ, tycka vad man vill om EU.

Jag ser inte att det skulle bli helt galet med Stockholmsprogrammet om justitieministrarna tar beslut för att faktiskt skydda den personliga integriteten. Vem vet, kanske kan de ta beslut som helt river upp den franska HADOPI-lagen (Anaïs rapporterar löpande från Frankrike för den som är intresserad) och de svenska FRA- och IPRED-lagarna? Jag hoppas, men tror inte. På något vis känns det inte som om det är i den riktningen som Europa går...Jag kommer fortsätta att se optimistiskt på saken tills domen är inne. Sen är inget i EU hugget i sten...de rev ju upp det där med gurkorna...

/Elin

Stockholm syndrome

Jag har hittat en ny artist som jag gillar, Derek Webb, inte minst för hans sätt att inte kompromissa sin musik för att gå skivbolaget till mötes och hans sätt att marknadsföra hela skivan (skicka ut sina fans på en galen skattjakt för att samla ihop bitar och klipp från sången som skivbolaget inte lät honom ha med på skivan och sedan uppmana dem att lägga upp dem på en sida som man hittade till genom att klicka på osynliga bokstäver på hemsidor osv. Enligt många hade han sett för mycket LOST).

Här är en av låttexterna från albumet Stockholm Syndrome och eftersom albumet släpptes if örrgår finns inga texter ute på internet ännu, så jag ber om ursäkt för eventuella stavningsfel eller bara uppriktiga textmissar:

[Update: Fick hjälp av Doug i kommentarerna, thanks Doug]

Derek Webb - Jena & Jimmy

Jena and Jimmy, they
met at a rally to
bring our boys back from the war.
Jimmy was dancin’, he was
dancin’ like crazy, showin’
no mercy to the dance floor.

Jena was mindin', she was
mindin' her business, she did
not want no company.
'Til Jimmy spotted her like a
lamb to the slaughter,
and he coaxed her over with a martini.

And Jena said:
O-o-o-o-...

She could feel it
hitting her blood stream.
Before she knew it she was
up on his chopping block,
and he was flagging down a taxi.

And Jimmy said:
If you gimme your love,
I’ll give you my love,
[I’ll] give you my love.
Gonna take one kiss to shut you up!
And that'll be enough!

If you gimme your love,
I’ll give you my love,
[I’ll] give you my love.
Gonna kiss your lips to shut you up!

She told him stories of
social injustices and
constitutional rights.
He smirked and turned his head
"Just lighten up," he said, "Baby,
we got all night."

Jena was beautiful
and spoke convincingly;
he listened just like a priest.
His best shot at stopping her was
if he co-opted her, so he
got two more rounds of drinks.

And Jena said:
O-o-o-o-...

Jimmy held her
like an enemy.
Then toasted global peace
and dovetailing interests
as he threw his shot back with a wink

And Jimmy said:
If you gimme your love,
I’ll give you my love,
[I’ll] give you my love.
Gonna take one kiss to shut you up!
And that’ll be enough!

If you gimme your love,
I’ll give you my love,
[I’ll] give you my love.
Gonna kiss your lips to shut you up!


Enligt han som tipsade mig om albumet och artisten handlar den om Jena 6 och amerikan som de båda är är han säkert rätt...men jag känner ändå att den är aktuell i den politik som bedrivs i EU idag och hur politikerna försöker behandla invånarna. Vi måste se till att Jimmy inte får rätt, att det inte bara räcker med en kyss för att få tyst på de röster som finns runt om i Europa som kämpar för att slippa leva i ett övervakningssamhälle.

/Elin

lördag 4 juli 2009

Ordförande i EU

Sverige har tagit över ordförandeskapet i EU från och med 1 juli i år och som jag har skrivit tidigare hoppas jag att den här gången ska kommas ihåg på grund av politiken som förs och inte av demonstrationer som spårar ut och juridiska efterspel som aldrig verkade ta slut. Demonstrationer kommer ordförandeskapet inte bli utan och det vill jag inte heller, men det arbetar aldrig för demonstranternas budskap om de spårar ut. En sak är i alla fall säker, Sverige kommer att krylla av europeiska politiker, från Umeå i norr till Malmö i söder.

Lissabonfördraget har blivit försenat (eller helt satt ur spel?) eftersom Tyskland röstade emot det tidigare under veckan. Jag tänker inte ens låtsas som om jag vet vad fördraget handlar om, det är en av sakerna som står på min lista över saker som jag borde ta och sätta mig in i. Piratpartiet ställer sig dock emot fördraget (även om det skulle innebära ytterligare en pirat i parlamentet).


Piraterna gick till val på att bygga om.

Vi gör något riktigt stort. Vi bygger om, tillsammans. Vi bygger om till kunskapssamhället. Sverige, Europa och världen, i den ordningen.

Vi bygger om.

Vi bygger om våra medborgarrätter. Vi bygger om medborgarrätterna och friheterna på nätet. Vi bygger upp civilisationen igen. Vi återbygger de rättigheter som våra mödrar och fäder kämpade, blödde och dog för.

Och vi gör det med stolthet.


Så vi får väl hoppas på att Sverige är klart i tid för första ministermötet i EU. För de som är lite osäkra på att det går att följa den här ordningen (inte minst med situationen i Iran och ett telekompaket som verkar vara närmare att tas i bruk än vad IPRED- och FRA-lagarna verkar vara att upplösas) kan man alltid titta in här, på We Rebuild.EU. Jag får alltid känslan av att jag är mitt i ett gammalt dataspel när jag kikar in där.

Sverige som EU-ordförande var det. Det mesta man kan tänka sig vilja veta om Sveriges ordförandeskap på riksdagens upplysningssida om EU. Det är en helt okej sida faktiskt pedagogisk, informativ (om det är den här informationen man letar efter) och med fina bilder (ärligt talat, jämfört med LiU:s hemsida är alla sidor fantastiska).

Nå, jag vet faktiskt inte vad jag ville med det här inlägget mer än att uppmana folk att inte slänga gatstenar i år...fast ingen av mina tre trogna läsare känns som sten-kastar-typen. Så istället för att fortsätta ska jag laga hamburgare för fira 4 juli!

/Elin

fredag 3 juli 2009

Låg fildelningsprocent i Japan

Hittade en länk i någon blogg (måste börja skriva upp, börjar få så dåligt minne) om att det inte fildelas så mycket i Japan. Visserligen ökar den och antalet japaner som fildelar är fler än befolkningen i Stockholm, men 3,5% av internetpopulationen (som jag inte riktigt vet vad det innebär) är ändå väldigt lite.

Jag visste ingenting om hur lagarna kring fildelning i Japan ser ut och har fått min enda information från Jessica som sa att när de blev runtvisade på skolan blev de tillsagda att inte ladda ner saker på skolans datorer eftersom det var olagligt, utan att istället göra det hemma...det var så han som visade runt dem gjorde. Nere på anslagstavlan där jag bor står också en notering om att ifall vi laddar ner så "kan det hända" att de stänger av vår uppkoppling. Nerladdningsklimatet ser alltså ut lite som i Sverige Pre-IPRED...det är förbjudet, men ingen kommer gå över bäcken för att stoppa en när det finns riktiga brott att bekämpa (som att cykla med mp3-spelare...).

Jag funderade en stund på hur detta kunde komma sig, inte minst när biofilmer ofta kommer på bio i Japan samtidigt som de kommer på DVD i USA (ja typ), sen kom jag på en mycket trolig anledning: möjligheterna att hyra musik och film i Japan är många gånger bättre i Japan än i Sverige. Det är nästan gratis (350 yen för en vecka på relativt nya filmer hos videobutiken nära oss) och även om det sägs att skivor KAN förstöras om man bränner av dem till datorn så har ingen utav mina skivor pajat ännu. Inte en enda. Snabbt, enkelt och antagligen inte olagligt.

Idé att testa även i Sverige och resten av världen?

/Elin

Lite japanska artiklar för den som känner sig busig

Söker fortfarande efter artikeln som skulle handla om Christian EngströmYomiuri Shimbuns hemsida. Hittar inte denna, vilket får mig att tro att det antingen är frågan om en helt annan tidning eller att de inte publicerar såna "småsaker" i webupplagan (den engelska webupplagan publicerar till exempel inte ens hälften av vad den japanska publicerar).

Istället hittade jag i morse Japans rapporteringar om TPB, allt från turerna till rättegången till försäljningen nu i dagarna. Eftersom jag är på väg till skolan (eller egentligen på frukost) har jag inte haft tid att översätta mer än rubrikerna än så länge, men ni kan ju kanske roa er med resten om ni känner för det.

Svenska The Pirate Bay köps, 1 juli 2009
The Pirate Bays fyra grundare överklagar den fällande domen, 21 april 2009
Grundarna till det svenska The Pirate Bay döms, 20 april 2009
Svenska The Pirate Bay målet undersöks, anklagelser tas bort, 18 februari 2009

Inte 100%-iga översättningar, men japansk rubriksättning är, om än mer exakt än Aftonbladets, så är den otroligt svår att översätta till vettig svenska. Som intressant detalj kan nämnas att ordet som används i den översta rubriken för det jag väljer att översättas som "köps" (även då det är ett substantiv) kan också betyda korruption...japaner är lustiga när de sätter rubriker.

/Elin