onsdag 13 januari 2010

Googles censur i Kina släpper

När jag tittade på svt:s nyårskrönika för 2009 kände jag att det var dags att sätta mig in i politiken igen eftersom de vinklade Piratpartiet till att vara ett parti som enbart stödde fildelning och brott mot upphovsrättslagen (jag trodde faktiskt att man var förbi det) under deras sammanfattning av TPB-rättegången och EU-valet. Så jag tänkte försöka att igen nå ut till de två läsare den här bloggen har och stärka argumenten om varför censurering av Internet är dåligt, varför staten inte borde ha rätt att stänga ner sidor på Internet eller stänga av användare från Internet utan rättegång och inte minst, att Piratpartiet inte är samma sak som TPB och att personlig integritet överallt är viktigare än hur mycket pengar de amerikanska filmbolagen tjänar.

I juni förra året var det 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg och det uppmärksammade jag i båda mina bloggar (en liten spark i huvudet ska jag ha för att jag inte uppmärksammade att det också var 20 år sedan Berlinmuren föll). Det huvudsakliga i inlägget på den andra bloggen var att Google hjälpte den kinesiska regeringen att dölja utvalda delar av den kinesiska historien och jag hade fina skärmdumpar från söksidorna från fyra olika nationella Google.

Idag läste jag på DN.se att Google överväger att lämna Kina helt och hållet efter att regimen har använt Googles mail för att söka reda på människorättsaktivister. Redan nu har censuren luckrats upp och söker man på 六四事件 (massakern på Himmelska fridens torg) idag så får man upp dessa sökresultat:


Tre bilder på mannen framför tanksen. Det är bra gjort av Google tycker jag! Fast var det värt att få de kinesiska marknadsandelarna från första början när man var tvungen att kompromissa med sin affärsidé? Organize the world's information and make it universally accessible and useful. Vad var användbart för kineserna när de inte kunde hitta internetsidorna de kanske ville ha? Vad var universalt tillgängligt när sökord ger olika resultat i olika länder?

På svenska säger de att: Googles målsättning är att ordna världens samlade information och göra den tillgänglig för alla. Men den var inte tillgänglig för alla, så var det värt att gå in på den kinesiska marknaden och faktiskt tappa i trovärdighet på vägen? För vilka sidor har den svenska regeringen betalat Google.se för att inte låta oss hitta? En avspelning av Tsunamibanden kanske?

Nej det var en konspirationsteori för långt kanske, ärligt talat: Good for Google att de tar sig ur Kina!

/Elin